Käesolevaga alustame artiklisarja “Asjad, mida leedukad teistmoodi teevad”.
Võtame näiteks mehed ja ujumispüksid. Või siis isegi mitte ujumispüksid, aga niisama püksid. Kus mehed neid kannavad? Pikkade pükste all, eks. Või kui on tegemist ujumispükstega, siis rannas. Või basseinis. Aga leedu mehed, näe, kannavad pükse ka duširuumis.

Leedu atleedid riietusruumis päevauudiseid arutamas.

See tõik selgus mulle siis, kui ma astusin ühe kohaliku spordiklubi liikmeks ja läksin oma tavapärase varustusega trenni. Selgub, et pärast trenni ei koori leedu mees end mitte paljaks ega jaluta kümme sammu duširuumini, vaid ta võtab treeningpüksid jalast, paneb jalga ujumispüksid, astub kümme sammu duširuumini, võtab ujumispüksid jalast ja alustab pesemist. Pärast enda puhtaks uhtumist paneb ta püksid taas jalga, jalutab kümme sammu kapini, võtab need jalast ja riietub kähku ümber. Võtmesõna on “kähku”. Ei pea tingimata olema ujumispüksid, võivad olla ka niisama mis-iganes-parasjagu-jalas-juhtub-olema püksid, peaasi, et midagi on.

On ka alternatiivne variant, kus julgemad keeravad endale vöö ümber rätiku ja astuvad need kümme sammu sellega. Sellega sageli julgus ka piirdub, sest pärast toimub riietumine kiirelt ja salaja, täpselt nii, nagu pildil näha.

Nii on ikka kindel, et mitte keegi mitte midagi ei näe.

(Panete tähele, keegi on selle kohta teinud lausa õpetliku pildiseeria, professionaalse valgustuse ja modelliga ja puha.)

Mina, kes ma tulin saunade ja paljalt lumes püherdamise maalt, ei tulnud selle pealegi, et siin meeste riietusruumis selline komme on. Mõtlesin esimesel korral, et püha taevas, mida ma nüüd teen, nad arvavad kindlasti, et ma olen häbitundetu barbar, kui ma kannikate välkudes kümme sammu duširuumini teen. Lohutasin end sellega, et ehk ei ole tegemist suuremat sorti kultuurilise fopaaga. Pealegi, kuidas nad siis saunas käivad? Või ei käigi? Ega me seda ka ei tea, kuidas nad rannas on või ei ole.

Leedu keskklass supeluse tervistavat mõju nautimas.

Ent nüüd te siis teate — kui tulete Leetu duši alla, võtke kümnesammupüksid kaasa. Siis olete nagu kohalik!