Vilniuse linnapilt ei erine kuigivõrd Tallinna omast, ehk ainult niipalju, et džiipe on vähem. Tramme siin küll pole, ent näiteks trollid on äratuntavalt… trollilikud. Värvid on küll teised, aga neid nähes tuleb kohe hoobilt kodune tunne peale.

Näete, troll, tavaline.

Kuna me elame aga kesklinnas, siis käime kogu aeg jalgsi. Ühistranspordiga on Marre paaril korral sõitnud, mina aga seni kordagi mitte. Aga kuidas me siis liikleme, kui on vaja näiteks lennujaama minna või sealt tulla? Lennujaam, erinevalt Tallinnast, ei ole Vilniuses kiviviske kaugusel. Jalgsi sealt linna naljalt ei kõmbi.

Sinna sõidavad ka autobussid ja peatus on kohe lennujaama külje all, ent sõltuvalt kellaajast tuleks rohkem või vähem oodata. Muide, Vilniuses on kasutada sarnane sõiduplaneerija nagu seda on soiduplaan.tallinn.ee (te olete seda ikka kasutanud, eks?), mis on saadaval aadressil stops.lt/vilnius. Näiteks õhtuse saabumise korral oleks bussiga tulemise variandid meil sellised.

Lihtsam, kiirem ja muretum on võtta takso. Taksoga on Vilniuses sõita odavam kui Tallinnas. Tallinna Lennujaamast on meie Tallinna koju poole vähem maad kui Vilniuses, aga takso peale kulub meil siin vähem raha. Konks on aga selles, et takso tellimiseks tuleb kasutada eTAKSI mobiiliäppi. Selle kaudu on taksot tellida odavam kui tänavalt võtta. Kesklinnas on paar kohta, kust alati takso saab, näiteks Gedimino peal Novoteli hotelli eest. Kui te juhtute olema Vilniuses ja hädasti on vaja taksot, siis sealt saab alati raudkindlalt. eTAKSI kaudu on siiski mõistlikum.

etaksi

Seal saab valida algpunkti, sihtkoha, kellaaja ja ka taksofirma, kui selline soov peaks tekkima. Enamasti eeldatakse maksmist sularahas, aga mõnedes saab ka kaardiga. NB! eTAKSI äpi installimiseks ei pea olema Leedu telefoninumber, sa võid selle installida ka enne reisi oma telefoni. Installimisel saadetakse sulle SMSiga kinnituskood. Vilniuses on ka Uber, ent sellega me seni sõitnud pole. eTAKSI lihtsalt töötab niivõrd hästi. Marrel on korra olnud juhus, kus ühtegi taksot polnud vajalikul hetkel saada, ent see on olnud ka ainus kord. Äpi kaudu tellides näed, mis värvi, marki ja millise numbriga auto sind ootab. Meie majaesine on populaarne peatumiskoht, sestap on meil seda infot vahel ka vaja läinud.

Juhtidega suhtlemine ei ole probleem, sa ei pea isegi ütlema, kuhu sa sõita tahad, sest seda näevad nad juba äpist isegi. Nooremad räägivad inglise keelt ja vanemad väga hästi ka vene keelt. Kord sattusin isegi sellise juhi peale, kes, kuuldes, et ma lendan Madriidi, hakkas kohe hispaania keelt vadistama. Tema paksust aktsendist oli võimatu aru saada, aga ta oli ise väga uhke, et oskab. Pigem on introvertsel eestlasel probleeme sellega, et juht tahab muudkui jutustada. Nooremate juhtidega seda pole, aga nii 50+ juhid ikka tahavad teada, et kust sa tuled ja kuuldes, et Eestist, siis tahavad teada, kui palju meil seal  (st teil seal) bensiin maksab ja et kuidas meile ikka Vilnius meeldib ja üldse, Tallinn on ilus linn, sest nad on kunagi seal noores põlves käinud ja meil on nii äge vanalinn ja Vilniuse vanalinn ikka pole see ja üldse, meil seal (st teil, armsad lugejad) on ikka elu parem, eks, aga tead, mul on kaks poega ja tütar ja oh, tänapäeva noored üldse enam vene keelt ei räägi, aga sina, näe räägid, tead, tühja sellest leedu keelest, sellega pole niikuinii maailmas midagi peale hakata, oo, näe, olemegi kohal, see teeb 5,75 palun.

Ühesõnaga, kui Vilniusse tulete, installige eTAKSI ja kasutage julgelt. Lennujaama eest taksot võttes maksate kõvasti rohkem kui äpi kaudu tellides. Meil käis üks tuttav Vilniuses, sõitis lennujaamast vanalinna väravate juurde ja talt kooriti selle eest 20 eurot. Ametliku hinnakirja järgi võiks olla umbes 10, aga tegelikult oleks sellele eTAKSI kaudu tellitud taksoga kulunud umbes 4 eurot. No maksimaalselt 5. Ärge siis laske end tõmmata.