No muidugi on see retooriline küsimus. Kuna te loete parajasti Marre ja Sveni Leedu blogi, siis otse loomulikult oli see leedukas. Vytautas? Algirdas? Kestutis? Peaaegu. Tema nimi on Kristupas ja ülejäänud maailm teab teada nimega Christoph Kolumbus*.


(Mõtlesite, et see on Andrus Vaarik? Aga vaat ei ole!)

Hiljuti kaevasid Leedu uudisteportaalid mingi kummalise planeetide seisu tõttu taas üles paari aasta taguse nupukese selle kohta, et tuntud Christoph Kolumbus ei olevatki ei itaallane, ei hispaanlane ega ka korsiklane vaid hoopis leedukas. Kuulus maadeavastaja olevat tegelikult Poola, Ungari ja Horvaatia kuninga Vladislovas III poeg, kes omakorda oli Leedu suurvürsti ja Poola kuninga Jogaila ning tema neljanda naise Halšany Sofia esmasündinud poeg. Seega oleks Kolumbus gedimiin ehk Gediminase koja puhastverd liige. Gediminase koja vapp, muide on selline (vasakul).

Kui te nüüd mõtlete, et oot, ma olen seda kuskil juba näinud, siis jah, ilmselt siinsamas blogis, sest seda on kujutatud ka Leedu Posti logol.

Kuidas on see võimalik? Kõik arvavad, et Kristupase isa Vladislovas III suri türklaste käe läbi Varna lahingus. Varna lahing oli ebaõnnestunud katse piirata osmanite mõjuala laienemist Balkanil, kus osmaneid juhtinud Murad II vastu astusid ühiselt Ungari-Poola vägesid juhtinud Vladislavas III, Transilvaania vojevood (no kas saab olla veel ägedamat tiitlit?!) János Hunyadi ja Burgundia hertsog Philippe Hea (Jean Kartmatu poeg). Paraku ei suutnud ühisvägi osmanitele vastu seista ja lahingus hukkus vähemalt 20 000 meest ühisväe poolelt ja ligi 15 000 türklaste poolelt. Portugali harrastusajaloolane Manuel da Silva Rosa aga kinnitab, et hukkunute seas ei olnud kohe teps mitte kindlasti Vladislovas III. Oma raamatus COLON. La Historia Nunca Contada (Kõik, mida sa oled tahtnud teada kooloni kohta, aga pole julgenud küsida**), kinnitab autor, et Vladislovas põgenes, jõudis välja Portugali, abiellus seal, hakkas Portugali kuninga spiooniks ja kasvatas Christophi Kristupase üles samas vaimus. Lihtne!

Te ei usu? Aga palun, siin on väljavõte Kristupas Kolumbase raamatust El Libro de los Privilegios, kuhu maadeuurija pani 1502. aastal hoolikalt kirja kõik, mida Hispaania troon talle tema arvates võlgnes. Raamat küttis kõvasti kirgi ja algas pikk kohtukolumbiaana, kuid meid huvitab eelkõige raamatu tiitelleht.

Näete, jah. Seal on selgelt kirjas, et selle raamatu autor on ledukas (vana kirjaviis leeduka kohta***). No kas saab veel olla veenvamaid tõendeid?


(Kunstniku nägemus Kolumbase esmakohtumisest põliselanikega)

Mis edasi? Manuel da Silva Rosa tahaks heameelega üles kaevata nii Vladislovas III vanaisa kui Kolumbase säilmed ja nende DNAd võrrelda. Kui tal peaks see õnnestuma, siis anname me siin blogis teile kindlasti teada.

Püsige lainel! Põnevad Leedu uudised juba järgmisel korral!


* Jah, me teame, et Kolumbus ei avastanud Ameerikat, aga ikkagi.
** Nali. Pealkiri on tõlkes “Kolumbus. Rääkimata lugu”.
*** Kamoon, see on ka nali!