Montrealis avastasime enda jaoks tänavakunsti. Mitte lihtsalt seinasodingud vaid Tõelise Kunsti™. Tallinnas olles selle peale ei mõtle, sest seal on meil (teil?) tavaliselt vaid gräffiti nõrga g-tähega. Montrealis seevastu on aga keskmine tänavakunsti tase umbes selline.

Sestap olime põnevil, mida suudab meile pakkuda Vilnius. Selgub, et eriti mitte midagi. Pärast Montreali tunduvad suured hallid/pruunid telliskiviseinad kuidagi mõttetult tühjad ja lagedad. Vilniuses Kunsti™ seintele kantud pole, ent sellegipoolest ei saa öelda, et seal üldse mitte midagi poleks.

Enamasti on siin seintel vaid ebamäärased sõnumid, millest ainult kunstnikud ise aru saavad. Kuigi, tõsi, vahel on näha ka eestlastele mõistetavaid loosungeid nagu näiteks see siin.

Leidub ka pisut põhjalikumalt ette valmistatud tänavakunsti, mille puhul on tänuväärne see, et seal on lõuendiks valitud mitte raskelt puhastatav majasein, vaid eraldi plaat, mille saab vajadusel hõlpsalt maha võtta. Näiteks nagu see siin.

Z7050050

Või see.

Ja see.

Neid on lausa terve tänava jagu!

Ent kõige enam on meie tähelepanu köitnud hoopis lihtsamakoelisemad seinamaalingud. Nimelt on Vilnuse linnapildis üks kummaline nähtus — üle terve on linna pillatud kahel jalal kõndivad linnud. Ja mitte suvalised linnud, vaid üks ja seesama tegelane, kes igal pildil figureerib isemoodi rollis. Vist küll kõige kuulsam neist piltidest on Biznis Pelikan, mida käivad pildistamas ka turistid.

Biznis Pelikan seisab Vilniuse peatänava Gedimino ääres, küll vähemkäidavama otsa juures, ent siiski praktiliselt parlamendihoone ja rahvusraamatukogu vastas. Kui liikuda kesklinnas ringi ja tähelepanelikult seinu uurida, selgub, et biznis pelikanil on ka mitu alter ego. Näiteks on ta ühtlasi ka Killer Tukan

ja Señor Tukan.

Ent teada teatakse ka kui Grafas Grifast ehk Krahv Kotkast

ning vahel on ta lihtsalt vanakooli mees,

kuid mitte alati. Nädalavahetustel võib ta olla ka rullnokk,

kuid tööpäeviti on ta pintsaklipslane, keda võib näha nukralt pärast tööd üksinda koju lonkimas.

Miskipärast on meil tunne, et me pole kõiki Biznis Pelikane veel üles leidnud. Kui te näete mõnda linna peal vastu tulemas, siis andke meile teada.